Православний Великдень


Христос Воскрес!
Воістину Воскрес!



Подія Воскресіння Христового — найбільший і найсвітліше християнське свято. Це свято ще називають Пасхою, тобто Днем, у який звершилося наше переходження від смерті — до життя і від землі — до Неба.

Христос воскрес! — І для всього всесвіту почалася дійсна весна, світлий, радісний ранок нового життя. Воскресіння Господа Ісуса — перша дійсна перемога життя над смертю.

Ось як це було:

Як минула ж субота, вночі, на третій день після Своїх страждань і смерті, Господь Ісус Христос силою Свого Божества ожив, тобто воскрес із мертвих. Тіло Його, людське, перетворилося. Він вийшов з гробу, не відваливши каменя, не порушивши синедріонової друку, і невидимий для варти. З цієї миті воїни, самі не знаючи того, охороняли порожній гріб.

Раптом зчинився землетрус; з небес зійшов Ангел Господній. Він, приступивши, відвалив камінь від дверей труни Господня і сів на ньому. Вид його був як блискавка, і одяг його білий, як сніг. Воїни, що стояли на варті у труни, прийшли в трепет і стали, як мертві, а потім, прокинувшись від страху, розбіглися.

У цей день (перший день тижня), як тільки кінчився суботній спокій, вельми рано, на світанку, Марія Магдалина, Марія Яковова, Іоанна, Саломія та інші жінки, узявши приготоване запашне миро, пішли до гробу Ісуса Христа, щоб помазати тіло Його, так як вони не встигли цього зробити при похованні. (Жінок цих Церква іменує мироносицями). Вони ще не знали, що до гробу Христову приставлена ??варта і вхід в печеру запечатаний. Тому вони не чекали кого-небудь там зустріти і говорили між собою: «Хто відвалить нам камінь від дверей гробу?» Камінь же був дуже великий.

Марія Магдалина, випередивши решту жінок-мироносиць, перша прийшла до труні. Ще не світало, було темно. Марія, побачивши, що камінь від гробу відвалений, відразу ж побігла до Петра і Іоанна і говорить: «Взяли Господа з гробу, і не знаємо, де поклали Його». Почувши такі слова, Петро і Іоанн негайно побігли до гробу. Марія Магдалина пішла за ними.

В цей час підійшли до труни решта жінок, що йшли з Марією Магдалиною. Вони побачили, що камінь від гробу відвалений. І коли зупинилися, раптом побачили светозарная Ангела, який сидить на камені. Ангел, звертаючись до них, сказав: «Не бійтеся, бо знаю, що ви шукаєте Ісуса розп'ятого. Його нема тут: Він воскрес, як сказав ще будучи з вами. Підійдіть, подивіться місце, де лежав Господь. А потім підіть швидше і скажіть Його учням, що Він воскрес із мертвих».

Вони увійшли всередину труни (печери) і не знайшли тіла Господа Ісуса Христа. Але, глянувши, побачили Ангела в білому одязі, що сидить праворуч від місця, де був покладений Господь; їх охопив жах.

Ангел же сказав їм: «Не лякайтесь. Ісуса шукаєте Назарянина розп'ятого. Він воскрес. Його немає тут. Ось місце, де Його поховали були. Але йдіть, скажіть учням Його і Петрові (який своїм зреченням відпав від числа учнів), що Він зустріне вас в Галілеї, там Його ви побачите, як Він сказав вам».

Коли ж жінки стояли в подиві , раптом знову перед ними з'явилися два Анголи до блискучих шатах. Жінки в страху схилили обличчя свої до землі.

Ангели сказали їм: «Що ви шукаєте живого між мертвими? Його нема тут: Він воскрес; згадайте, як Він вам говорив, коли ще перебував в Галілеї, кажучи, що Синові Людському треба бути виданому до рук грішних людей, і розп'ятому бути, і воскреснути третього дня».

Пасхальна служба починається опівночі з суботи на неділю; вся вона виконана духовної радості і тріумфу. Вся вона — урочистий гімн Світлого Христового Воскресіння, примиренню Бога і людини, перемозі життя над смертю.

Свято Великодня щороку здійснюється в різні числа місяця і час його святкування «переходить» по своїй даті, але завжди припадає на недільний день. Усі свята, пов'язані календарно з Великоднем (а це Вербна Неділя, Великдень, Вознесіння і Трійця) теж міняють свою дату і називаються перехідними або рухомими. Інші дванадесяті свята (Різдво Христове, Хрещення, Стрітення тощо) мають постійну дату і називаються неперехідні або нерухомими.